vrijdag 14 oktober 2011

Prezi

Wat is Prezi?
Prezi is een online presentatietool. In plaats van met sheats werk je eigenlijk met een groot vlak waarop je alle informatie plaatst.
De kracht zit in het inzoomen. Het is mogelijk om heel ver op een plaatje of een stukje tekst in te zoomen. Op deze manier is het mogelijk om heel dynamisch langs allerlei objecten te gaan. Doordat de presentatie op internet staat is het ook heel goed op een Tabblet of pc te gebruiken.
Hoe werkt Prezi?
Nadat je een account hebt gemaakt kun je inloggen op de site van Prezi (www.prezi.com). Hier kun je een nieuwe presentatie (Prezi) aanmaken. Door ergens op het vlak te klikken kun je een tekst plaatsen. Deze zijn gemakkelijk met de muis te vergroten of te verkleinen. Naast tekst is het ook mogelijk om plaatjes of zelfs Youtube filmpjes te importeren. Dit gaat via de navigatieknop linksboven in het scherm.
Met Frames koppel je plaatjes en eventueel teksten aan elkaar. Dit is een belangrijk onderdeel. Het is mogelijk om zowel zichtbare als onzichtbare frames te maken.
Nadat je alle teksten en plaatjes hebt toegevoegd kun je de presentatievolgorde bepalen met het  Path. Je kunt een Path zowel aan een frame als aan een tekst of plaatje koppelen. Dit maakt het werken met een Prezi ook erg flexibel. Als je meer tijd hebt in een presentatie dan is het mogelijk om dieper op een bepaalde frame in te gaan.
Waarom gebruik je Prezi?
En Powerpoint is vaak erg lineair. Dit geeft aan de ene kant veiligheid voor de presentator. Aan de andere kan dit de presentatie ook wat stug maken. Met een Prezi kun je heel flexibel en dynamisch presenteren. Daarnaast biedt het ook veel mogelijkheden om allerlei zaken van internet op een mooie manier te integreren.
Wat zijn de voor-en nadelen van Prezi?
Het grootste voordeel van Prezi vind ik de intuïtieve manier van brainstormen. Je kunt heel goed al je ideeën op het vlak van de presentatie plaatsen en deze later rangschikken.
Daarnaast spreekt mij de creatieve kant ook erg aan. Doordat het werkt als een vector bestand (je kunt oneindig inzoomen) is het mogelijk om heel creatief te werk te gaan. Een voorbeeld is om een foto binnen een foto te plaatsen (zie voorbeeld) op de oorspronkelijke plaat lijkt het net dat er bijvoorbeeld een poster aan een muur hangt, of dat er iets op een foto of beeldscherm staat. Ga je een stap verder dan blijkt dit ook weer een nieuwe plaat te zijn.
Als je kiest voor het werken met een standaard presentatie moet je er wel rekening mee houden dat alle informatie online staat en ook beschikbaar is voor iedereen. Voor vertrouwelijke informatie is het dus wel aan te raden om een betaalde account te nemen.
Het is tijdens de presentatie wel raadzaam om een internetverbinding te hebben. Al is het met een Prezi viewer mogelijk om presentaties te downloaden.
Conclusie
Prezi is een leuke innovatieve presentatietool. Het werkt erg gebruiksvriendelijk. Ik vind het echt een aanrader om te gebruiken! Pas wel op met een gratis account. Alle informatie is dan ook voor iedereen toegankelijk.
Wouter Stiekema

Geen opmerkingen:

Een reactie posten