vrijdag 22 april 2011

Meerwaarde van ICT in het onderwijs

Wat is nu precies de toegevoegde waarde van ICT in het onderwijs? Wat werkt wel en wat niet? Ligt het accent op de techniek als Ipad, touchmate of netbook of zit het meer in de toepassing die het leerproces van een kind moet ondersteunen?
Voor dat laatste ben ik op een hele goede toepassing gestuit wat ICT en onderwijs dicht bij elkaar brengt; http://www.tinyeye.nl/
Het primair onderwijs heeft een aantal lastige vraagstukken op het bord liggen. We willen graag passend onderwijs aanbieden, maar dit vraagt wel bepaalde expertise van school en leerkracht. Daarnaast liggen er allerlei bezuinigingen te wachten en dit maakt het voor scholen moeilijk deze expertise in te huren en aan te bieden. Ouders willen wel graag dat de RT goed geregeld is binnen een school.
Hoe kan ik als school dus wel alle noodzakelijke zorg bieden zonder personele verplichtingen aan te gaan of mijn team te overladen met allerlei specifieke cursussen. Hier zou ICT een hele goede rol kunnen spelen en dat is precies wat TinyEYE doet.
TinyEYE bied online logopedie aan en is bewezen effectief. Deze manier van logopedie heeft een aantal voordelen. Logopedist hoeft niet meer te reizen, heeft meer dan 120 online games met ontelbare variaties op logopedisch probleem gerangschikt tot de beschikking. De sessies worden door de zorgverzekeraar vergoed en ook thuis kan de leerling verder met de opdrachten. Ik heb een sessie bijgewoond en kinderen vinden het heel leuk en zijn ook heel taakgericht!. De onderwijsinstelling kan op deze manier specifieke zorg aanbieden tegen minimale kosten en inspanning.
Kortom het combineert ICT en onderwijs  op een goede manier. Het wachten is op een variant voor andere RT zorg als rekenen en lezen.

Wouter Würdemann

Educatieve Software implementeren

De komende jaren kiezen de meeste basisscholen een nieuwe rekenmethode. De uitgevers ontwikkelen tegenwoordig prachtige educatieve software pakketten die bij de methode horen en zelfs vaak een geïntegreerd onderdeel vormen. Waar de pakketten eerst nog geïnstalleerd moesten worden op een netwerk, zijn de nieuwe pakketten meestal webbased. De pakketten kunnen dus steeds flexibeler worden ingezet.
Toch worstelen nog veel scholen met de structurele implementatie van educatieve softwarepakketten in het onderwijs. De inzet hangt vaak af van de individuele ICT vaardigheid en motivatie van de leerkracht. Als de software al wordt gebruikt, dan gebeurt dat vaak additioneel in plaats van geïntegreerd.
Als je kinderen zonder begeleiding achter de computer zet gaan ze spelletjes spelen. Dit doen ze net als thuis. Ze openen een spelletje, sluiten deze weer, kiezen een ander spel of beginnen opnieuw. Op de juiste manier werken met educatieve software is vaak een verandering van denken. Leerkrachten en leerlingen moeten zich ervan bewust zijn dat het werken met educatieve software een andere vorm van werken is. Het is dus geen spelletje!
Zelf ben ik er voorstander van om in het Leerlingvolgsysteem van een softwarepakket leerlingen weinig vrijheid te geven. Ze kunnen alleen de opdrachten maken waar nu gewerkt wordt. Dit heeft twee redenen:
Ten eerste dwingt het de leerkracht om vaak in het systeem te kijken. De leerkracht wordt hierdoor automatisch vaardiger in het gebruik.
Ten tweede moet je kinderen kaders bieden waarbinnen ze kunnen werken. Ook de leerlingen krijgen door dat de software een onderdeel is van de les.
Het is erg belangrijk dat een leerkracht in de les aandacht besteed aan de gemaakte opdrachten. Geef kinderen ook feedback op het gebruik van de software.
Een goede geïntegreerde inzet van educatieve software begint bij de directie van de school. Zij moeten een goede visie over de inzet formuleren. Als je denkt dat de inzet van software altijd tijd oplevert moet je het niet doen!
Belangrijk in het gebruik is kennis. Als leerkracht moet je weten wat de visie van de uitgever is bij het pakket. Is het oefensoftware of toetssoftware? Kun je delen uit de methode vervangen voor het softwarepakket?
Verder moet je de werking van het pakket goed beheersen. Dat wil dus zeggen dat je zelf ook opdrachten uit de software moet maken. En vervolgens ook naar de resultaten gaat kijken.
Mijn advies is om zo dicht mogelijk bij de methode te blijven!
Misschien wel de belangrijkste stap is de borging. Vaak zijn er op scholen in het verleden wel afspraken gemaakt over de inzet. Maar zijn deze door de waan van de dag in een map beland. Belangrijk is om goed af te spreken wie er verantwoordelijk is voor de borging. Mijn advies is om dit bij de directie neer te leggen. Die komen vaak in klassen en kunnen leerkrachten aanspreken als software niet goed wordt gebruikt. Laat de afspraken ook jaarlijks terugkomen op een vergadering. Waarnodig kunnen de afspraken ook worden bijgesteld.


stappenplan:

  • Vaststellen visie van de directie
  • Informatie bijeenkomst voor het team
    • Uitgangspunten en visie van de uitgever
    • Uitleggen werking softwarepakket
    • Aan de slag met de software en LVS
  • Afspreken van een proeftuin van een maand
    • Iedereen gaat in zijn klas een maand aan de slag.
  • Afspraken over inzet en werking op papier zetten
    • Sla deze afspraken op een plaats op waar iedereen erbij kan (ook nieuwe leerkrachten)
  • Borging
    • Maak afspraken over de borging. Wie controleert of er daadwerkelijk volgens de afspraken wordt gewerkt.
    • Laat jaarlijks de afspraken langs komen en stel ze waarnodig bij.
Wouter Stiekema

maandag 18 april 2011

Kleuters en computers

Steeds meer krijgt het computergebruik vorm in de onderbouwgroepen. Geweldig, want het is belangrijk dat de kinderen van de toekomst ook toekomstgericht onderwijs krijgen. Zo hebben de meeste  kleuterleerkrachten de computer een vaste plek gegeven tijdens de werkles. Het is niet meer de vraag OF we de computer gaan gebruiken, maar vooral de WIE, WAT, WANNEER vragen staan centraal.

WIE?
Mag ieder kind even vaak op de computer, omdat dat eerlijk is? Of heeft de een het meer nodig dan een ander kind, omdat het bijvoorbeeld extra oefening nodig heeft. Er zijn totaalmethodes waar zelfs wordt aangegeven welke spelletjes kinderen op de computer moeten doen wanneer ze uitvallen op een bepaald onderdeel.
Wanneer je uitgaat van meervoudige intelligentie kun je ook zeggen dat de ene leerling prettiger leert van een computerspel, en een ander prettiger via een tekenactiviteit.
Wanneer de computer een vaste plek heeft op je planbord en je de spelletjes in de kring uitlegt (eventueel op een digitaal schoolbord) kun je de kinderen ook enthousiast maken om de computer te kiezen tijdens het werken.

WAT?
Wat we op de computer doen is afhankelijk van de educatieve programma’s die een school voor de groepen 1 en 2 heeft aangeschaft. Dat kan software zijn die bij een methode hoort. Maar het kan ook een los educatief pakket zijn. Belangrijk is om te kijken welke doelen je wilt behalen wanneer de kinderen de spellen spelen. Spelen omdat het ‘leuk’ is, kan, maar belangrijker is een educatieve waarde. Kijk of de pakketten de lading dekken van hetgeen dat je wilt dat de kinderen leren.
Let bij het kiezen voor een bepaald pakket ook op de leerling-registratie, het is belangrijk om op een eenvoudige manier te kunnen zien, hoe goed een leerling een bepaald onderdeel doet.
Wanneer je kinderen op het internet spelletjes laat spelen, is het noodzakelijk dat er goede auditieve ondersteuning is, zodat het duidelijk is voor de kinderen wat ze moeten doen. Denk hierbij ook aan vervelende pop-ups en reclamebanners die de kinderen in de war kunnen maken of voor erg veel afleiding zorgen.
Naast de spelletjes die zich vooral richten op taal en rekenvaardigheden, kun je ook zoeken naar spelletjes die de muisvaardigheid trainen. Het is van belang is dat bepaalde vaardigheden reeds in de onderbouw wordt aangeboden. De ICTleerlijn van de school zou je hier houvast kunnen geven.

WANNEER?
De computers die in de groepen 1 en 2 gebruikt worden, worden over het algemeen ingezet tijdens de werkles. Ga na of het ook mogelijk is om tijdens deze werkles ook de computers in de andere groepen te gebruiken wanneer deze bijvoorbeeld aan het gymen of buitenspelen zijn. Zo kun je dubbel zoveel werkplekken gebruiken.

Het is een keus om kinderen gedurende de hele werkles achter de computer te laten zitten. Bij veel educatieve programma’s kun je werken met werklijstjes of kun je de maximaal te spelen tijd instellen. Zo kan er tijdens de werkles ook gerouleerd worden.

Ga als onderbouw eens na of er bevredigend antwoord gegeven kan worden op de WIE, WAT en WANNEER-vraag, of kijk of er nog verbeterpunten zijn te vinden.

Succes!
Marloes de Vetten

dinsdag 12 april 2011

ICT en Onderwijs; de ICT-er

Wat is nu werkelijk de toegevoegde waarde van ICT in het onderwijs? Welke investering is zinvol? Waar leg ik als ICT-coördinator de nadruk op en ga ik op mijn school tijd in investeren? Ipad? Netbook? Touch? Office365? Cloud computing?
Het is een flinke uitdaging om tegenwoordig ICT-coördinator te zijn; te weinig tijd en te veel wensen. Als we alle artikelen die over dit onderwerp geschreven zijn en de ICT goeroes mogen geloven is het slecht gesteld met ICT in het onderwijs.
Tijd voor bezinning en reflectie; welk pad ga ik als school kiezen als het om de ICT ontwikkelingen gaat? Hoe belangrijk is ICT?
Een aantal aandachtspunten voor een ICT –coördinator:                             
-          voer een klein onderzoekje uit; hoe staat ICT er bij mij op school voor?
-          Welke onderwijskundige vernieuwingen zijn we als team meebezig?
-          Ga in gesprek met je directie; Hoe kijkt die naar ICT? Taken? verantwoordelijkheden?
-          Ga in gesprek met je collega’s; hoe denken zij over onderwijs en ICT?
-          Begin klein; wat hebben we en wat doen we ermee?
-          Formuleer eens twee doelstellingen voor volgend schooljaar; concreet!
-          Werk deze doelstellingen uit in een projectplannetje; realistisch!
-          Hoe ziet je eigen visie er uit? NIET: het zal wel in de cloud en alle leerlingen zullen we een laptop of Ipad hebben.
-          Hoe ondersteun en versterk je het huidige onderwijs middels ICT.
Een goede ICT-er weet wat er op school gebeurt en kan middels kleine projecten draagvlak creëren. Gooi je voelsprieten uit en ga in gesprek met je collega’s.
Wouter Würdemann

woensdag 6 april 2011

ICT Didactief blog LIVE!

vanaf vandaag, 6 april 2011 is de ICT didactief blog live. de blog site voor iedereen die iets met ICT en onderwijs heeft. practische informatie voor ICT-ers, leerkrachten en schoolleiders. deze blog wordt gevuld door ICT adviseurs met de voeten in de klei en jaren ervaring in het onderwijs.
volg het, beleef het en doe er je voordeel mee.

het ICT didactief team.